Vindt u het vaak moeilijk om productief te blijven als u thuis werkt? U bent niet de enige. Voor veel mensen kan de vrijheid van thuiswerken een tweesnijdend zwaard zijn. Aan de ene kant kunt u pauzes nemen wanneer u wilt en werken in uw pyjama. Aan de andere kant kan het moeilijk zijn om gefocust te blijven als er niemand is die je verantwoordelijk houdt.
Hoe creëer je een productieve werkomgeving thuis? Het komt erop aan te ontdekken wat voor jou het beste werkt. Misschien moet je specifieke uren instellen en je daaraan houden, of misschien moet je een specifieke werkruimte creëren zonder afleiding. Misschien moet je elk uur een pauze nemen, of misschien moet je in stilte werken zonder onderbrekingen. De sleutel is om te experimenteren en te vinden wat voor jou werkt. In dit artikel geven we een aantal tips om thuis een productieve werkomgeving te creëren, en een aantal ideeën om afleiding te vermijden.
Inhoudsopgave
Georganiseerd
Je hebt vast wel eens gehoord van de term ‘drukte op kantoor’. Veel mensen ervaren dit probleem elke dag. Ze komen thuis van hun werk en voelen zich verschrikkelijk moe. Het is dan ook belangrijk dat je een productieve werkomgeving creëert als je van huis werkt. Een goede manier om dit te doen, is door alles goed te organiseren. Zorg ervoor dat je een goede plek hebt om te werken, zodat je niet gestoord wordt door allerlei prikkels om je heen. Verdeel je dagen in stukken en plan elke taak die je moet uitvoeren in. Zo voorkom je dat je belangrijke taken vergeet en kun je gemakkelijk controleren of je de dag wel productief hebt besteed.
Richt een speciale werkruimte in
Heb je een thuiswerkbaan? Dan is het belangrijk om een speciale ruimte ingericht te hebben waar je je werk kunt doen. Dit hoeft niet per se een aparte kamer te zijn, maar het moet wel een plek zijn waar je in alle rust kunt werken. Zorg dat deze ruimte zo is ingericht dat je gemakkelijk kunt concentreren, en zet alle afleidingen uit. Dus geen tv in de buurt, geen telefoon die gaat of de huisdieren die om aandacht vragen. Heb je toch moeite met afstand nemen van deze afleidingen, zet ze dan gewoon uit of in ieder geval op een lager volume.
Bepaal werktijden en houd je daaraan
Het is belangrijk om duidelijke werktijden te bepalen en je daaraan te houden. Zo voorkom je dat je in de weg zit tijdens het werk en de andere leden van het gezin. Maak vooraf een schema van de dag en houd je daaraan. Zorg ervoor dat je genoeg tijd reserveert voor het werk, maar ook voor ontspanning en familie-tijd. En probeer de rustmomenten in te plannen wanneer iedereen nog wakker is, zodat er geen ruzie ontstaat over geluidsoverlast.
Neem pauzes en beweeg je lichaam
Vaak proberen we door te zetten en non-stop te werken in de hoop meer gedaan te krijgen. Maar dit kan eigenlijk het tegenovergestelde effect hebben, en we zijn niet zo productief als we zouden kunnen zijn. Daarom is het belangrijk om regelmatig te pauzeren en je lichaam te bewegen. Sta op en loop rond, of doe zelfs een dutje. Dit verfrist je geest en geeft je nieuwe energie om je werk met een frisse blik aan te pakken. Ik weet dat het moeilijk kan zijn om even afstand te nemen van je werk, maar geloof me: het is het waard. Een pauze zal je helpen je beter te concentreren en op de lange termijn meer gedaan te krijgen.
Eet gezond en blijf gehydrateerd
Niet alleen is het belangrijk dat je gezond eet, maar het is ook belangrijk om voldoende te drinken. We weten allemaal dat we moeten blijven gehydrateerd als we willen presteren op ons best. Maar hoeveel water moeten we drinken om optimaal te kunnen presteren? Studies laten zien dat de optimale hoeveelheid water om gehydrateerd te blijven per dag 2,5 liter is. Maar dit kan natuurlijk verschillen, afhankelijk van je geslacht, leeftijd en activiteit. Drink dus voldoende water en voorkom dat je vermoeid raakt of zelfs flauwvalt vanwege uitdroging.
Sluit je werkdag af en verbreek de verbinding met je werk
Je hebt vast wel eens gehoord van het gezegde ‘evenwicht tussen werk en privé’. Maar wat betekent dat eigenlijk? Voor veel mensen betekent het dat ze overdag tijd vrijmaken voor hun privéleven en dat ze grenzen stellen zodat hun werk hen niet opslokt. Dat kan betekenen dat je je e-mailberichten na een bepaalde tijd uitschakelt, of dat je een specifieke dag van de week kiest om je werk te doen. Het kan ook betekenen dat je in het weekend een pauze inlast en je inbox niet controleert. Het belangrijkste is te onthouden dat het goed is om de verbinding met je werk te verbreken. Je hebt tijd nodig om op te laden, zodat je productief kunt zijn als je weer op kantoor bent.